אני כותב על זה כתבה נוספת היום מכיוון שאני נשאל שוב ושוב את אותה השאלה הזו. המטרה כעת אינה לתת מענה מלא, אלא לעזור לכם להבין את ההבדלים. כבר פרטתי בעבר שפסיכיאטר הינו רופא ומורשה לתת תרופות, ומהי הכשרתו של הפסיכולוג.
ראשית, אם אתם פונים למרכז שיש בו גם כאלה וגם כאלה, הכי טוב זה להתייעץ בטלפון. כלומר התקשרו, תתארו את הבעיה, ותנו לאיש המקצוע להפנות אתכם ראשונית. בכלל, אם מדובר במרכז של אנשי מקצוע, תנו לאנשי המקצוע למצא עבורכם את האדם המתאים ואל תשברו את הראש, כלומר לכו לפגישת ייעוץ ומשם כבר יפנו אותכם למה שנכון בשבילכם. מכל העצות שאני נותן, זו הכי טובה.
אישית, אני נוהג להפנות כך:
1. אם יש בעיה נפשית שמשפיעה על תפקוד, או שיש סיפור של נטילת תרופות, או שיש בעיה גופנית במקביל- פסיכיאטר.
2. אם יש בעיות אישיות אבל גם זוגיות, או שיש בעיות חברתיות או בעבודה- פסיכותרפיה אצל עו"ס.
3. אם יש בעיות רגשיות עם העצמי, לא משנה באיזו רמה- פסיכולוג. אני נוטה גם להפנות לפסיכולוג כאשר יש פחד או חשש מפסיכיאטר.
הבה נתאר דוגמה. נניח בת 25, לאחר הפלה, לא ישנה טוב, בוכה הרבה- עדיף פסיכיאטר במפגש ראשוני. הוא יחליט אם יש צורך בתרופה או להפנות לפסיכולוג. אבל אם למשל אותה אישה תעדיף פסיכולוג, אז הייתי מבקש למשל מאחד מהפסיכולוגים שיש לו מספיק ניסיון לראות אותה לעשות יחד איתה את ההחלטה, ולהתייעץ עם הפסיכיאטר במידת הצורך.
אם באותו סיפור הבעיות הן סביב הקשר הזוגי לאחר ההפלה, הייתי מעדיף עובד סוציאלי, לעובדים סוציאלים בדרך כלל יש הכשרה גם בטיפול זוגי. אם הבעיות קשורות לאי נוחות עם הגוף או חשש מהעתיד או רצון להתמודד עם הטראומה- הייתי מעדיף פסיכולוג. אני מניח שלא ממש עזרתי אולי אפילו בלבלתי את חלקכם… אני מציע להתקשר ולהתייעץ טלפונית או טוב מכך- להגיע לפגישת ייעוץ. זה תמיד טוב יותר שמדברים עם מישהו ישירות.
לעמודי תוכן נוספים: טיפול בחרדה חברתית, טיפול בחרדה, קוגנטיבי התנהגותי, התקף חרדה, טיפול בדיכאון, מצב רוח רע ודיכאון, דיכאון וחרדה במתבגרים, ריטלין להפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז במבוגרים וילדים, דיכאון בילדים, בחן את עצמך האם יש לך התקפי חרדה?