פג הוא תינוק שנולד במשקל גוף נמוך או שנולד לפניהשבוע ה- 37 להיריון. הסכנות הבריאותיות בהולדת פג נוגעות הן להתאוששות מסכנת החיים המיידית לאחר הלידה, הנובעת מחוסר הבשלות של המערכת החיסונית והן לסכנות הצפויות בהתפתחות התינוק לאחר מכן. לכן, על הורים לתינוקות פגים להתמודד עם הסכנה האפשרית לאבד את תינוקם מייד לאחר הלידה, אך גם עם החששות והחרדות מסיבוכים ובעיות התפתחותיות מאוחר יותר, כמו שיתוק מוחין, מחלות באיברים פנימיים (בייחוד אלו שאמורים להתפתח בשבועות האחרונים להריון), חירשות, עיוורון וכדומה.
מלבד ההתמודדות עם האיום התמידי לחייו של התינוק או לבריאותו, גם אם יצא מכלל סכנה, על האם להתמודד עם המציאות של פרידה מהתינוק יום יום והשארתו בפגיה להשגחה, בעודה חוזרת הביתה לבד.
מחקרים הראו כי סיטואציה כזו עלולה להביא להופעתם של סימנים פוסט טראומטים (התקפי חרדה, חרדה כללית, מצב רוח רע ודיכאון, מתח, קשיי שינה ועוד) בקרב אמהות לפגים. פוסט טראומה הוא מצב של חשיפה לאיום ממשי על חיי האדם או חייו של קרוב לו, אשר גורמים לו לתחושת חוסר וחרדה.
ההשלכה העיקרית של מצב זה הוא ביחסי אם- תינוק המתפתחים מאוחר יותר, ואכן מחקרים הראו כי ילדים שנולדו פגים סבלו מקשיים התפתחותיים ורגשיים בגיל מאוחר יותר, כי הרגלי השינה והאכילה שלהם נפגעו וכן כי אמותיהם הפגינו פחות רגישות ויותר חודרנות ביחסם לתינוק.
רבים לא מודעים לקשר הזה שבין הולדת פג לבין פוסט טראומה, הם מביעים תמיכה אך לא מבינים או נותנים לגיטמציה לתחושות של חרדה מאובדן או תחושות עצבות ואף דיכאון(דיכאון וחרדה במתבגרים). החשיבות בהכרת התופעה נוגעת הן לסביבה הקרובה, משפחה וחברים, הן לאנשי הרפואה (רופאים ואחיות) שעליהם לזהות אפשרות להופעת פוסט רטאומה בקרב אמהות לפגים, והן לאנשי הטיפול המקצועיים, פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאלים, שתפקידם להעניק את הטיפול הנפשי הנכון במקרה כזה.
לעמודי תוכן נוספים: טיפול בחרדה חברתית, קוגנטיבי התנהגותי, טיפול בדיכאון, התמוטטות נפשית, ריטלין להפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז במבוגרים וילדים, דיכאון בילדים, בחן את עצמך האם יש לך התקפי חרדה?