מחקר שתוצאותיו התפרסמו לא מזמן, אך נתוניו נאספו במשך כ- 20 שנה, מראה כי ישנו קשר בין כמות הקפה שאנו שותים לבין מצב רוחינו, באופן מדויק יותר בין צריכת קפאין לבין הסיכון ללקות בדיכאון. קפאין הוא החומר הפסיכואקטיבי הנפוץ ביותר בעולם, הנצרך ברוב הגדול על ידי שתיית קפה.
במחקר זה השתתפו מעל מאה עשרים אלף אחיות, אשר נשאלו אודות ההיסטוריה הרפואית שלהן, סגנון החיים שלהם, תרופות שהן צורכות וכדומה. כמו כן במשך תקופה זו נבדקה כמות הפעמים שהאחיות שתו משקאות המכילים קפאין (כמו תה, קפה, קולה), משקאות שאינם מכילים קפאין (תה צמחים או משקאות נטולי קפאין) וכן כמות הפעמים שאכלו שוקולד. לאחר מכן חולקו הנשים על פי כמות הקפה ששתו בציר שבין כוס בשבוע ליותר מ-4 כוסות ביום.
מקביל, במהלך תקופה זו תועדו נתונים (בשתי תקופות זמן שונות) אודות נטילת תרופות אנטי דיכאוניות ואודות אבחנה של דיכאון בקרב נשים אלו. במהלך ניתוח הנתונים לקחו החוקרים נתונים אודות צריכת קפה שנתיים קודם לאבחון הדיכאון, זאת מתוך הנחה כי השפעת קפאין היא השפעה מושהית.(מצב רוח רע ודיכאון)
תוצאות המחקר העידו ראשית כל על כך שצריכת קפה גבוהה מלווה גם בצריכת אלכוהול וניקוטין (סיגריות) גבוהות יותר ובמיעוט תופעות כמו השמנה, לחץ דם וסכרת.
התוצאות המשמעותיות יותר העידו על קשר ישיר בין צריכת קפה לבין הסיכון לדיכאון. מתוך מדגם הנשים שנמצא כסובל מדיכאון, נראה כי ככל שנשים שתו יותר קפה כך פחת הסיכוי ללקות בדיכאון. לעומת זאת לא נמצא קשר כזה בין צריכה משקאות נטולי קפאין לבין קיומו של דיכאון.
ממצא זה הביא את החוקרים למסקנה כי אפשר ושתיית קפה מהווה גורם מגן מהופעתו של דיכאון. כמו כן מציינים החוקרים כי לממצא זה יש תמיכה ממחקרים אחרים אשר עסקו בקשר שבין קפאין לבין דיכאון וסיכון לאובדנות. אבחון חשש לאובדנות או לדיכאון חשוב שייעשה על ידי פסיכיאטר מומחה שגם ימליץ על הטיפול הנכון ביותר.
יחד עם זאת ממצאי מחקר זה הם מוגבלים הן משום שנתוניו אינם כוללים נשים שצורכות קפה ברמה גבוהה מאוד, והן משום שהקשר בין שתיית קפה לבין דיכאון אינו בהכרח קשר סיבתי.
לעמודי תוכן נוספים: טיפול בחרדה חברתית, טיפול בחרדה, קוגנטיבי התנהגותי, התקף חרדה, דיכאון וחרדה במתבגרים, התמוטטות נפשית, ריטלין להפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז במבוגרים וילדים, דיכאון בילדים, בחן את עצמך האם יש לך התקפי חרדה?