לאחרונה נשאלתי את השאלה הבאה לגבי ריטלין על ידי אחד מהגולשים:
שלום רב, האם בקרב אנשים בלי הפרעת קשב וריכוז הריטלין ישפר קשב וריכוז ויכולת למידה? יש סטודנטים ואפילו סתם אנשים רגילים שמנסים ליטול ריטלין והם לא מאובחנים כהפרעת קשב וריכוז (זה קורה לרוב ללא מרשם, לוקחים מחברים). שמעתי שהם מדווחים שתחת ריטלין הם לא מרוכזים 4 שעות ולומדים 4 שעות בלי הפרעה ודבר לא מסיח את דעתם. הדעות חלוקות בנושא: גרסה ראשונה אומרת כי לסטודנטים הללו יש הפרעת קשב לא מאובחנת ולכן הריטלין מסייע להם ושכן אם לא היתה להם הפרעת קשב אז הריטלין לא היה משפיע. גרסה אחרת טוענת כי הריטלין משפר קשב וריכוז גם אצל אנשים בלי הפרעת קשב וריכוז. מה נכון ? במידה וזה נכון, שהריטלין מגביר קשב וריכוז ויכולת לימוד בכל אחד למה לא לקחת ריטלין גם בלי הפרעת קשב כדי להגיע להשגים גבוהים יותר בלימודים? בעיקר אם מוצאים רופא שמוכן לרשום את התרופה וגם לעשות מעקב אחר יעילות, בטיחות ותופעות לוואי? תודה מראש
ובכן, התשובה נוטה יותר לאפשרות הראשונה דווקא, כלומר, אם הריטלין עוזר קיימת איזושהיא הפרעת קשב, ולו קטנה. אנשים בלי הפרעת קשב עלולים לסבול מתופעות הלוואי של התרופה, בלי לחוש שיפור בריכוז. זה דומה למצב בו תתן לאדם טיפול תרופתי נניח לטיפול בחרדה, אך בלי שיש לו חרדה הוא לא יהפוך לרגוע יותר חוץ מזה, אני לא מכיר פסיכיאטר שהיה נותן ריטלין בלי אבחנה מסודרת…
לעמודי תוכן נוספים: טיפול בחרדה חברתית, קוגנטיבי התנהגותי, התקף חרדה, טיפול בדיכאון, מצב רוח רע ודיכאון, דיכאון וחרדה במתבגרים, התמוטטות נפשית, דיכאון בילדים, בחן את עצמך האם יש לך התקפי חרדה?
האם סטודנט המוגדר עם הפרעות קשר וריכוז ושצורך רטלין זכאי להחזר כספי מביטוח לאומי?
בדרך כלל לא
הפרעת הקשב צריכה להיות חמורה עד שאי אפשר ללמוד כלל
כדי לקבל קצבה מביטוח לאומי