מערכות יחסים בין בני זוג עלולות להתאפיין בעליות וירידות או לסבול מקשיים שונים, זמניים או קבועים. בין הקשיים הללו, היוצרים מצוקה ופוגעים במערכת היחסים, האמורה להיות הדדית, היא מערכת יחסים בה בן זוג אחד חש ומתנהג באופן תלותי בבן הזוג השני. התלות יכולה להיות תלות פיזית (למשל הצורך שבן הזוג ילווה אותו לכל מקום) כמו גם תלות רגשית (צורך לתמיכה, יחס ותשומת לב רבה).
התנהגותית תלותית של בן זוג אחד בשני עלולה לנבוע מסיבות שונות. ראשית, ישנם אנשים בעלי אישיות תלותית המאופיינת בצורך להסתמך על החלטות האחר. לרוב, אדם זה יסבול גם מהערכה עצמית נמוכה, חוסר אמונה ביכולת שלו להחליט החלטות בעצמו ולרוב יחפש בן זוג דומננטי שיחליט עוברו.
תלות של בן הזוג נובעת לעיתים בעקבות הופעתה של חרדה, אלו אנשים המעוניינים להחליט בעצמם אך חוששים מהתוצאה ולכן מעבירים את הפיקוד לבן הזוג. למרות הטלת האחריו על בן הזוג הם מלאי ספק בהחלטות של בן הזוג ובהתנהגותם משדרים לו שהוא לא מסוגל להחליט או לקחת אחריות כראוי. על בסיס זה נוצרים וויכוחים, מריבות, בלבול וחוסר סבלנות של בן הזוג השני ונדרש הן טיפול זוגי והן טיפול בחרדה עצמה.
מקור השלישי הנפוץ לקיומה של מערכת יחסים תלותית מובססת על משבר נפשי שעבר אחד מבני הזוג. משבר זה יכול לנבוע מדיכאון המצמצם את תפקודו של האדם ומחייב את בן הזוג לסייע לו במשימות היום יומיות. כך גם אדם הסובל מפוסט טראומה עלול לחוות קשיי שינה, פלאשבקים, מצב רוח רע ודיכאון, חוסר שקט ועוד המחייבים את בן הזוג להתנהג לעיתים כדמות מטפלת או הורית, במקרים כאלו יש להביא את בן הזוג הסובל לטיפול מוקדם ככל האפשר. גם בן הזוג השני צריך לזכור לדאוג לעצמו ולא להסחף בטיפול בבן הזוג הסובל. מקרה דומה לפוסט טראומה הגורם לשינוי בהתנהגותו של האדם והופך את בן הזוג לדמות של מטפל, הוא במקרים של התמכרויות. גם במקרים אלו חשוב להפנות מוקדם ככל האפשר את בן הזוג לטיפול ולזכור לדאוג גם לבן הזוג השני שלא יישא לבדו בעול הטיפול הנדרש.
ברוב המקרים חשוב להביא את בן הזוג התלותי לטיפול פסיכולוגי, במקרים של דיכאון, חרדה או פוסט טראומה לעיתים נדרש גם טיפול תרופתי בהתייעצות עם פסיכיאטר מומחה.
לעמודי תוכן נוספים: טיפול בחרדה חברתית, קוגנטיבי התנהגותי, התקף חרדה, דיכאון וחרדה במתבגרים, התמוטטות נפשית, ריטלין להפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים, הפרעת קשב וריכוז במבוגרים וילדים, דיכאון בילדים, בחן את עצמך האם יש לך התקפי חרדה?